DEL gjerne!

Hun sendte rundt 500 søknader. Det store målet var å få jobb som arkitekt. Hun lykkes etter fire år i Norge etter hundrevis av jobbavslag. Det å gi opp var aldri et tema.

Jeg har hatt gleden å være mentor for Safaa Albattrawi i 1 ½ år og fulgt henne reise. Underveis har jeg ofte tenkt i det stille. Hvordan klarer hun å være motivert til tross for alle nederlag og avslag på sine jobbsøk? Jeg tok en prat med Safaa om dette.

Hvordan lykkes som jobbsøker

Safaa Albattrawi, arkitekt. Foto: Pernille Vestengen

– Suksess defineres av den enkelte. Hvordan definere suksess, påvirkes i stor grad av livserfaringene mine, svarer Safaa. Jeg har tatt min utdannelse i arkitektur på Universitetet i Gaza med krig og utrygg skolevei. Motgang har en annen betydning for meg. Jeg så ikke på jobbavslagene som avvisning av meg som person og jeg mistet aldri troen på egen verdi og kompetanse.

Ellers forstår jeg nå bedre enn jeg gjorde i starten at norskkunnskaper er nøkkelen til jobb i Norge og derfor satset jeg maksimalt på å bli god i muntlig og skriftlig norsk. Muntlig er utfordrende fordi det krever praksis. For hvordan skal man praktisere når man ikke er i jobb eller har naturlig tilgang til nordmenn? Det blir som høna og egget.

Jeg har nå jobb og merker bare på få uker at jeg allerede har en langt bedre flyt i språket. Når jeg ser tilbake ville jeg prioritert norsk muntlig og skriftlig enda høyere. Jeg trodde feilaktig en periode at engelsk var godt nok fordi så mange nordmenn er flinke i engelsk.

Jeg har stor respekt for at faget mitt krever noe ekstra. Innen arkitektur er kunnskap om norske lover og regelverk essensielt for å praktisere som arkitekt. Det er omfattende og tar tid. Jeg har investert mye på å lese meg opp og sette meg inn i det som er spesifikt her i Norge. Det har vært nødvendig, viktig og avgjørende for at jeg nå har den jobben jeg har.

Hvordan korte ned tiden med jobbsøk til fast jobb

Jeg spør Safaa også om hva hun ville gjort annerledes dersom hun kom til Norge i dag, med den erfaringen hun nå har.

– Jeg ville satset enda tyngre norsk språk og kommet opp på et høyt nivå tidligere. Jeg ville også vært mer målrettet på hvor og hva jeg søker på. Jeg har sendt søknader i alle retninger, registrert min CV i utallige stillingsdatabaser og i alt for stor grad håpet på det beste.

-Det var først da jeg kartla spesifikke selskaper, kontaktpersoner, gjorde generell «research» og skrev skreddersydde søknader på stillinger – at jeg fikk intervjuer som tilslutt førte til jobb.

Tilslutt vil jeg vite hvilke råd hun vil gi til andre jobbsøkere; enten de er innvandrer, student eller jobbsøker generelt. Her er hennes tips

Hennes 5 beste råd til deg som søker jobb

Tips for å få jobben du vil ha

Finn og få drømmejobben

  1. Det er først og fremst viktig å være tydelig på hvilken kompetanse og ferdigheter du har. Det er viktig å forstå at ingen arbeidsgivere ansetter for å være «snille». De har en forretning å ivareta og må tenke lønnsomhet. Derfor vil jeg anbefale alle å konkretisere hvilken verdi de kan tilføre sin nye arbeidsgiver og kommunisere det tydelig i CV, søknader og intervjuer.
  2. Har du ikke tilgang til et mentorprogram, snakk med en erfaren person som har jobbet lenge i landet som kan gi råd, veiledning og kanskje kople deg opp mot relevante personer i sitt nettverk.
  3. Språk er viktig i nesten alle jobber. Bruk ventetiden på å jobbe og praktisere. Det vil du få igjen for i jobb og sosiale sammenheng. Er norsk allerede ditt morsmål og du er sterk både skriftlig og muntlig, finpuss engelsken.
  4. Be om hjelp. Selv var jeg del av et mentorprogram og har hatt nytte av det for å forstå kultur og arbeidsliv. Det er et råd jeg også vil gi etniske nordmenn.
  5. Mitt siste råd er; gi ikke opp. Dersom du søker på hundrevis av jobber uten å få napp, kan det være smart å revurdere strategien. Hva kan du gjøre annerledes? Se på søknad, CV, LinkedIn profil på nytt. Kanskje er det noe med din vinkling og ordvalg? Be om råd og tilbakemelding fra folk som har erfaring fra ledelse, HR og rekruttering.

Safaa har nå funnet sin havn hos en fantastisk arbeidsgiver som har sett hennes talent, personlighet og potensiale.

Hun har lært og erfart og sier; – kanskje ønsker jeg en dag å bli mentor selv for andre i samme situasjon. En mentor er en viktig drahjelp.

– Men først skal jeg skape, bli god i jobben og lære av kompetente kolleger. Mest av alt vil jeg vise min arbeidsgiver at jeg er tilliten verdig. Jeg har vært heldig og funnet et spennende selskap og håper at de på sikt også skal føle seg heldig ved å ha satset på meg.

Photo credit: Adobe.com / Private

For jobbsøkere er e-boken Jobb og karriere på 60 minutter under midt i blinken. Den er full av konkrete og nyttige råd du kan ta i bruk med en gang. E-boken lastes fritt ned mot en symbolsk sum til Indias BarnLes mer om det HER eller klikk på knappen under.


DEL gjerne!