DEL gjerne!

Forstår du spillet? Sjakk er et komplisert mentalt spill modellert etter krig; kampen for å oppnå seier er intens. Ikke helt din hverdag? Likevel er det fint å vite at sjakk har viktige egenskaper for å lykkes.

I næringslivet er det mange konkurrenter som vil ha det samme markedet som deg. Til enhver tid handler det om ta de rette grepene, reagere fort og tenke langt. Strategiene og taktikkene som brukes i sjakk, gjelder også i business. Mange sitter i disse dager med mål, planer og strategier for 2019. Har dere samlet sett de egenskapene som skal til for å legge en god plan?

Nei, vi trenger ikke ansette Magnus Carlsen. Man trenger ikke en gang være sjakkspiller strengt tatt, men egenskapene og ferdighetene er smart å ha representert rundt bordet.

Ni fordeler med sjakkspillerens egenskaper

 1. De ser fremover. Har trening i å forutse – viktig for suksessen til enhver bedrift.
 1. De er i stand til å gi. I sjakk er det situasjoner hvor man gir noe for å få en fordel senere. Kan sammenlignes med å investeringsbeslutninger i virksomheten som kan gi avkastning senere.
 1. De har en utviklet hukommelse. For å se fremover må man huske et stort antall tidligere trekk.

  Kan ledere lære noe av sjakk?

 1. De forstår verdien av grundige forberedelser – viktig for forretningsmuligheter. Mang en selger har gått fra et møte med uforrettet sak – de hadde brukt harelabben i forberedelsene sine.
 1. De har lært å respektere spillereglene. Dette er viktig i forhandlinger, samarbeid og partnerskap; ordet bondefanger og et omdømme er vanskelig å rette opp igjen.
 1. De kan mye om tålmodighet. En sjakkspiller vil gjennomføre en markedsundersøkelse før de risikerer kapitalen sin.
 1. De forutser konkurrentenes trekk. I den virkelige verden vil konkurrentene reagere på tiltakene dine, så vær forberedt på motangrep.
 1. De tenker utenfor boksen. Selv om sjakk har strenge regler, bruker spilleren sin kreativitet for å komme opp med overraskende trekk for å beseire fienden. Tilsvarende må en leder være klar og komme med nyskapende og kreativ markedsføring for å slå konkurrentene.
 1. De har disiplin og akseptere at tenking tar tid. Siden sjakk krever timer med total konsentrasjon, er det en bra trening i å prioritere – de fokuserer på det viktigste av det viktige.

Sjakkferdigheter er viktig, men er det nok for å gå i krigen? Jeg har selv jobbet med ledere med topp egenskaper i lynsjakk – andre i langsjakk. Ingen besitter alle egenskaper som kreves i en tøff forretningsverden, så moralen er. Pass på at det en miks av konger, dronninger og bønder rundt bordet – hester er jeg mer usikker på :-).

Erfaringen er:

Virksomheter med ledere med ulike ferdigheter – tar i sum de store og beste beslutninger – det er de som vinner markedet og setter konkurrentene i sjakk matt.

Nå er tiden inne for å legge strategien 2019 – med eller uten en sjakkspiller på laget.

Er det noe her du kan tenke på?

Photo credit. Leo Vogelzang

Les e-bøkene

Les ‘LEDELSE PÅ 60 MINUTTER’
Les ‘Smart medarbeider på 60 minutter’


DEL gjerne!