DEL gjerne!

Føles du stresset? Det er høst og resultatene ser ikke lovende ut. Noe må gjøres.

Er målene justert og tiltakene som skulle sikre resultatene utført?

Uavhengig av nedbemanning, omorganisering, pandemier eller økonomisk krise – tikk, takk – klokken går ufortrødent mot tidspunktet når bøkene lukkes. Det kun noen måneder til den magiske datoen 31. desember. Det er kort tid – det haster, men kanskje ikke for sent til å nå målene og gjennomføre planen?

 

Endringer er ikke nytt, men aldri har vel kulturen, ansattes smidighet, innstilling og holdning vært viktigere for å snu seg raskt som under pandemien. De selskaper som satset på å dyrke frem og leve gode verdier nyter godt av det nå. Ikke helt der? Som leder har du uansett en unik mulighet. Det er ditt privilegium – du kan du samle troppene enten de samles fysisk eller digitalt.

Dersom man er «helt bak mål» er det enda kortere tid, men la ingenting være uprøvd . . . her er mine fem tips.

5 tips for å nå mål – i årets fjerde og siste kvartal

  1. inviter alle som rapporterer til deg slik at alle er krystallklare på målet
  2. snakk deretter med den enkelte i en 1-1 samtale. Hva kan hun eller han bidra med?
  3. bli enige og prioriter – hvilke aktiviteter er de viktigste (av de viktige) for å nå målet?
  4. legg en 90-dagers plan med milepæler underveis
  5. la den enkelte gjøre jobben sin i fred, inspirer, stimuler til innsats – vær tilgjengelig og støttende

Den viktige 1-1 samtalen

Det viktigste spørsmålet i 1-1 samtalen med dine ansatte er; -hva NYTT og MER kan den enkelte bidra med på tampen av året for å sikre målene til enheten og virksomheten? Du blir sannsynligvis gledelig overrasket over kreativiteten.

Ta i bruk alt du kan om genuin lytting og oppfølgingsspørsmål for å forstå essensen i budskapet til medarbeideren – diskuter deretter verdien av forslagene gitt tiden dere har frem mot “deadline”. Er dette realistisk? Er det oppnåelig? Vil det gi effekt?

Sett sammen 90-dagers planen

Når alle samtaler er gjennomført og du har fått innspill, tanker og ideer er det på tide å sette sammen 90-dagers planen med prosjekter, oppgaver, tiltak og frister.

Presenter planen samlet for dine medarbeidere og få deres siste innspill og aksept. Så er det tid for gjennomføring.

Gjennomføringen

Deleger, deleger, deleger. Stol på at medarbeiderne kan sine saker, gi armslag, men stå på sidelinjen for å sikre at de er på rett spor. Vis interesse, veiled og bidra der det er nødvendig.

Selv har jeg hatt ledere som har heiet på meg og ledere der jeg overlates til meg til selv. Så lenge førstnevnte ikke er en micro-manager – og sistnevnte ikke en velmenende leder som har misforstått og mikset begrepene interesse og innblanding – tror jeg at jeg kan påstå følgende:

Uansett medarbeiders type, preferanser og personlighet – om vedkommende er ekstrovert eller introvert – junior eller senior. Hjelp, støtte, interesse og anerkjennelse har aldri skadet – snarere tvert imot, men kanskje nettopp akkurat det som skal til for at målene nås og champagnen kan sprettes?

Husk feire når et mål eller milepæl er nådd

Og siden det du ber medarbeiderne om er ekstra innsats og kreativitet utover normalen, frist gjerne med noe ekstra hvis målet nås. Det kan være bonus, firmatur eller middag for to.

Bare pass på at medarbeideren forstår at det er middag med sin forsømte partner og ikke deg. Noen uker med ekstra innsats i mørke høstkvelder og førjulstid krever lokk og lur både på borte- og hjemmebane.

Les flere artikler

-Har du et mål er det enklere å skyte blink
-Medarbeidersamtale for dummies
-Sent ute til medarbeidersamtalen? Forbered deg på 1-2-3

Sjekk workshops for ledere

– fra mål til handling
– den moderne medarbeidersamtalen

E-bøkene sendes direkte til din innkurv


DEL gjerne!