DEL gjerne!

Sommeren er tid for å logge av og legge seg selv på lading. Ferie er en smart oppfinnelse – turtallet skal ned, humla skal suse og livet skal tenkes over. I tillegg er det bare noen få uker til høsten og ny innsats.

Kanskje ble du irritert, nå. Det å bli minnet på høsten midt på sommeren er ikke greit, men det er tross alt kort tid før vi må være klare for innspurten av året – enten vi vil eller ikke.

– Vi tar ferie, men logger vi av og lar vi våre ansatte være i fred? Kanskje du og dine ansatte er som meg – helt uunnværlige? For vi liker jo illusjonen at det meste vil falle sammen uten oss. Spørsmålet mitt er uansett.. går det an å drive god ledelse også i ferien?

Så klart! Bare les videre.

For dersom du ønsker spreke, glade, uthvilte, engasjerte og presterende medarbeidere til høstjakten, kan du la deg inspirere av følgende:

5 tips til ledelse i sommerferien

  1. Ta helt ferie selv og skap en kultur som verdsetter fysisk og mentalt fravær.
  2. Ha et system for ferieplanlegging slik at prosjekter ikke stresses i mål rett før ferie.
  3. Slå gjennomsnittet. Gi feriedager som bonus for god innsats eller lang og tro tjeneste.
  4. Ikke ring eller kontakt den ferierende. Det kan ruinere en hel dag da hodet med ett er tilbake på kontoret.
  5. Har din medarbeider levert og prestert over forventet? Da kan du bruke fridager som incitament og befeste en kultur som verdsetter fritid.

Turtallet skal ned, humla skal suse og livet skal tenkes over.

Så kan man stille spørsmålet på nytt. Vi er enige i at det både er sunt og viktig å kople av, men betyr det virkelig at vi må logge helt av for å bli de spreke, glade, uthvilte, engasjerte og presterende?

Antagelig ikke. Den store forskjellen ligger nok i om påloggingen er medarbeiderens eget valg – eller en konsekvens av ditt *).

Uansett hva vi gjør – kan du ha som mål for sommerferien å redusere antall ganger du plukker opp mobilen.

I 2015 var det i følge Telenor 150 ganger per dag – hvert 6. minutt!

Da tør vi ikke tenke på hva det kan være nå (sjekk hvis du tør)!

*) PS. En liten innrømmelse. Jeg jobber alltid selv i ferier og helger, noen timer her og noen timer der. Den store forskjellen er at det er selvpålagt (er min egen sjef), jeg liker å være i gang og jeg plager ingen. Håper jeg da!

Hver sommer de siste årene har jeg skrevet en e-bok, om ulike temaer jeg er opptatt av og som jeg tror kan være nyttige for andre. Bidrag for e-bøkene – en symbolsk sum – går i sin helhet til organisasjonen Indias Barn.

Les gjerne e-bøkene under når du allikevel ligger i hengekøya med de lange tankene – over livet og høsten.

Sagt om ferie: Jeg bryr meg ikke så mye om ferie. Det er en fryktelig dyr måte å finne ut at ingen steder er som hjemme. Jilly Cooper

 

God sommer!

 

 


DEL gjerne!