DEL gjerne!

Kvinne, kjerring, kone, kjæreste. Kjært barn har mange navn. Ikke alle synonymer til ordet kvinne er like vakre som disse, men de ordene står ikke i ordbøkene – heldigvis.

Hvorfor blir egentlig kvinner gratulert med dagen 8. mars?

Kvinnedag – 8. mars

Jeg tilhører generasjon «babyboomer», det vil si født mellom 1946 og 1964. Var min mor, tanter, bestemødre og formødre forut for sin egen samtid – og kanskje i dag også – om de nå, hadde vært i sitt livs virke? Kanskje er det derfor jeg er så forundret over å bli gratulert. At kvinner, i kraft av å være nettopp kvinner, er nødt til å få og ta oppmerksomhet over 100 år etter stemmerett.

Jeg ser frem til den dagen en egen kvinnedag ikke lenger er nødvendig.

Mange medsøstre og jeg selv er privilegerte. Vi har likestilte liv og lønn og blir verken diskriminert eller fornedret, men det er langt fra virkeligheten til alle. I vår siviliserte og moderne tid – i innland og utland blir kvinner diskriminert og trakassert hver eneste dag.

Det opprører meg.

Det var først da jeg ble konfrontert med verden utenfor min egen familie at jeg som ung voksen oppdaget at jeg hadde en “utfordring”. Jeg ble fortalt at kvinner ikke kunne kjøre bil, ta utdannelse eller ha en jobb av betydning.

Det opprørte meg.

I 1994 ble jeg – sammen med et par kollegaer – spurt av administrerende direktør om å bidra i et program for å få flere kvinner inn i lederstillinger. Over 20 år senere har vi egne lister som “Norges fremste teknologikvinner» og store fete overskrifter når en kvinne blir toppleder.

Det opprører meg.

Hetsing og seksuell trakassering

Sosiale medier er et arnested for hetsing av kvinner. Menn hetses også, men mens de hetses for sine meninger, hetses kvinner for sitt kjønn og utseende. Mange orker ikke å stå i det og slutter og ytre seg.

Det opprører meg.

I hjem, skole, i forsvaret, i det offentlige. Hos legen, hos psykiateren og treneren. Selv om du og jeg ikke er berørt, er dette en også en del av det moderne Norge. Men få ting opprører meg mer enn hvordan patriarkene i Iran og Afghanistan behandler sine kvinner. Utestengte fra så mye – og verst av alt – det går i feil retning.

Det opprører meg.

Fortsatt kvinnedag? Har vi ikke kommet av flekken?

Kvinnesak angår alle – ikke bare kvinner. Menn har koner, mødre; søstre, døtre som skal være frie og trygge. Vi har alle et ansvar for å være gode rollemodeller og overføre gode verdier. Kvinnesak er menneskesak.
Ja, det er lyspunkter – men jeg ser frem til den dagen en egen dag kvinnedag ikke lenger er nødvendig.

Da kan vi virkelig gratuleres på kvinnedagen. På ekte.

Gratulerer med kvinnedagen og god 8. mars

Les e-bøkene

Photo credit: Pixabay.com / Bing AI generated


DEL gjerne!