DEL gjerne!

Flere kjerringer bak rattet

Skrekk og gru. Nå skal kjerringene  i Saudi-Arabia også bak rattet– som det siste landet i verden. I hvert fall har kong Salman lovet at det skal skje innen juni 2018.

Så Saudi-jenter.. det er bare å starte øvelseskjøring slik at dere slipper slengbemerkninger på grunn av kjøringen i hvert fall.

Her er et eksempel på det siste; Kvinner bak rattet i Afganistan blir tv-underholdning

Men som ekte blondine (alle husker blondinevitsene) og innehaver av sertifikat ti-år før milleniums barna var påtenkt (alle husker vitsene om damer og bil) er noen av oss utstyrt med et tjukt lag av teflon og en fordel… jeg personlig fikk nemlig lov til å kjøre både bil og traktor før jeg rakk ned til pedalene. Jeg øvelseskjørte i New Dehli (venstrekjøring) og tok sertifikat i Drammen med verdens beste kjøreskolelærer. Av han lærte jeg å lukeparkere på en femøring og trosset dermed både kjønn og hårfarge. Med andre ord… det er håp for alle.

Kommentarene satt løst gjennom hele 70-80 og 90-tallet. Kommentaren under er sågar fra 2008. Jeg smiler i skjegget (å nei, jeg har ikke skjegg) og begynner nesten å lure på om det kunne være noe i det denne karen påsto.

Sitat

Kvinner bør gjennomgå en godt utarbeidet test, før de eventuelt bør bli vurdert når de fyller 25 år, samtidig som at det første året de får ha førerkort, bør gjennomgå en ny oppkjøring, for at man kan forsikre seg om at de forstår trafikk like godt som menn. – VGD

Sitat slutt

“Kjerringer bak rattet, kvinnfolk i trafikken” eller “dame-kjørt” bil er sannsynligvis ikke komplimenter. En dame-kjørt bil tror jeg betyr at bilen er daukjørt. Godt at jeg ikke husker helt, teflonen beskytter heldigvis hjernen min også når det trengs. Men den store verdensnyheten i Saudi Arabia i minnet meg på hele denne perioden med harselas her i Norge – uten sammenligning til Saudi for øvrig.

I min lille nåværende verden blir jeg bare påminnet det faktum at jeg er kvinne når jeg ser meg selv i speilet – resten av tiden er jeg bare et vesen, en person, et individ som durer rundt og gjør akkurat det jeg vil innen lovlige grenser. Selvfølge? Ja, men det var ikke alltid slik for kvinnene i Norge heller.

Sender derfor en vennlig tanke til alle som sto på barrikadene i forrige århundre og ofret seg for likestilling, selv om det kostet litt midlertidig hverdagslykke og forårsaket noen skilsmisser.

Nå er det på tide å vende den lille nesetippen utover grensene.

Visse plasser er det en fryktelig lang vei å gå.


Last ned e-boken: ‘Ledelse på 60 minutter’

Photo credit: Faisal Al Nasser / Reuters file

Ledelse på 60 minutter (e-bok)

Photo credit: FAISAL AL NASSER


DEL gjerne!