DEL gjerne!

Etter ferien starter mange i ny jobb. Hvis det stemmer for deg, har du sannsynligvis tenkt mye på hvordan den nye arbeidsplassen din blir.

En ny jobb gjør oss motiverte, spente og klare. Alt på en gang. Vi vet hvor viktig det er å få en god start. Vi vet også at vi selv kan påvirke hvor bra det blir. Kanskje har vi en ide og en plan på hva vi vil legge vekt på av egen innsats og vilje til å lære – slik at vi kan prestere og gjøre et godt førsteinntrykk.

For å gi deg en ekstra god start har jeg laget en liste med forslag til hva du som nyansatt kan gjøre – enten dette er din første jobb eller du har vært i arbeidslivet en stund.

Sjekk her:

7 smarte ting å huske i en ny jobb

  1. Du tar ikke for gitt at den nye lederen har stillingsbeskrivelsen din klar. Du venter heller ikke på at leder inviterer til samtale (selv om det er vanlig), men tar selv initiativet til en prat om hva som forventes av deg dersom lederen ikke gjør det. Hvorfor? Fordi du vet at om forventningene ikke avklares dere imellom blir det misforståelser før eller senere.
  1. Du gaper ikke over for mye i starten, men blir god på 2-3 av de viktigste oppgavene i rollen din. Du ber gjerne om et møte med erfarne kolleger og spør hva de gjør og hvordan. Du lærer av de beste og tar hovedansvaret for egen læring og utvikling.
  1. Du vet at du er ny og må gjøre deg fortjent til tillit. Du utfører
  2. Jobb og karriere på 60 minutter oppgavene med kvalitet og innen frist og holder lederen din orientert om fremdrift underveis. Utover det som er forventet av deg vet du at det også er smart å gjøre det lille ekstra.
  1. Du benytter tiden godt. Som ny vet du at du kan spørre hvem som helst om hva som helst. Du er aldri redd for å stille spørsmål. Støter du på et problem tenker du ut et forslag til løsning og ikke bare dumper problemet i fanget på lederen din. Du vet at en leder ikke er et orakel, men en som blir oppriktig glad over at du som nyansatt er konstruktiv, kreativ og evner å ‘tenker sjæl’.
  1. Du går varsomt frem. Du lytter, observerer og tilpasser deg miljøet og kulturen. Du bidrar ikke til baksnakking, er positiv og hjelper andre rundt deg til å lykkes – inkludert din egen leder.
  1. Før du ble ansatt gjorde du selvsagt grundige undersøkelser av din nye arbeidsgiver. Du spurte om HR-prosessene, om kompetanseutvikling og karrieremuligheter. Du sjekket ut deres HR-årshjul for å forstå hvordan medarbeidersamtaler, utviklingsplaner og mål er satt i system.
  1. Du spurte om kulturen, verdiene og hvordan disse etterleves i praksis og hvilken ledelsesfilosofi selskapet har. Du tok også en avsjekk med deg selv om du ville passe inn – også på sikt.

En god og moderne arbeidsgiver har selvsagt proff onboarding av nyansatte, moderne HR-software og inspirerende og kloke ledere, men smarte medarbeidere som deg – er heller ikke å forakte.

Lykke til i ny jobb!

Artikkelen er et utdrag fra e-boken “Smart medarbeider på 60 minutter”

Jobb og karriere på 60 minutter

DEL gjerne!