DEL gjerne!

Er du enig i ordtaket “ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe?” Les videre enten det gjelder deg som privatperson eller du er del av en virksomhet som ser etter en rolle i sitt samfunnsansvar (CSR).

Ingen kan gjøre alt, man alle kan gjøre noe – Blekkulf

Vi vet at utdanning er nøkkelen til en lysere fremtid. Allikevel står vi overfor en brutal sannhet: Mange barn mangler tilgang til denne grunnleggende rettigheten. Som fadder og sponsor for den norske organisasjonen Indias Barn i over fem år, ser jeg med egne øyne hvordan engasjement dramatisk endrer livene til barn og ungdom, gir dem håp om en fremtid med jobb, inntekt, trygghet og uavhengighet. Les historiene til Amita og Deepak.

En personlig reise – min hjertesak og samfunnsansvar

Men først. Min egen vei startet for fem år siden, eller egentlig lenge før det … gift i New Dehli – fødte mitt første barn på Dr. Talwars Nursing Home, jobbet i en IT-bedrift med datterselskap i Chandigarh og ivrig turist i «Incredible India». Eller var det rett og slett “Veien til Agra” i NRK Radio som hadde gjort uslettelig inntrykk på en 6-åring?

Jeg er fadder for Pranjal – det betyr at hun får muligheten til å gå på skole og fullføre utdanningen sin. Jeg har solgt et stort antall e-bøker til inntekt for Fondet for høyere utdanning. I 2015 var jeg initiativtaker til støtte av barneskoler nær byen Chandigarh – et initiativ som har vokst i omfang siden da.-

-Så snill du er, sier noen. -Nei, jeg føler meg ikke snill, hvorfor? Her må jeg lene meg på Arianna Huffingtons ord i boken “Thrive” som forklarer akkurat det.

Ved å dele med andre forandrer vi våre egne liv. Når du gir, blir du mer oppmerksom på din overflod i stedet for det du mangler. Det er en praksis som gir glede i begge retninger. Kanskje er det sant det som filosofer lenge har kjent til; at vårt velvære er dypt knyttet til vår medfølelse og til det å gi? Medfølelse og empati-muskelen øker i omkrets og gir en ny type glede når den får trening og oppmerksomhet. – Arianna Huffington

Samfunnsansvar CSR utdanning

Mange India-besøk til tross – jeg hadde aldri vært i Pen, Maharastra der Indias Barn støtter >2000 barn i 156 landsbyer gjennom ulike prosjekter Så endelig. Mitt første besøk i en indisk landsby. Sammen med to gode venner og bidragsytere, så vi med egne øyne hvilken kraft utdanning har til å transformere et samfunn. Hvert år har jeg sett barn som Pranjal, mitt fadderbarn, som drømmer om å bli lege ta skritt mot sine mål takket være støtten de mottar. Det rører dypt å høre disse historiene direkte fra dem som fikk livene sine endret – takket være sine bidragsytere. Deepak og Amita fortalte sine historier – historiene er flere.

Historiene til Amita og Deepak

Amita 21 år, er nå hovedforsørger for sin familie og delte sin takknemlighet med oss. Utdanningen hun mottok støtte til gjennom Fondet for høyere utdanning, ga henne en jobb som førte til en fast inntekt og kjøp av bolig for sin familie samt støtte til sine yngre søsken. I tillegg til det økonomiske, blir hun som kvinne mindre sårbar og derimot beundret og høyt respektert i lokalsamfunnet.

Deepak 29 år – analfabet fra urbefolkningen – nå en vellykket forretningsmann. Deepak gir et årlig bidrag tilbake til samme fond – Fondet for høyere utdanning Fondet som hjalp ham selv å realisere sine drømmer. Han fortalte med stolthet at han i tillegg til å bidra til Indias Barn – nå forsørger hele storfamilien og betaler for sine søskens utdanning.

Samfunnsansvar CSR utdanning

Disse historiene er et bevis på – når vi investerer i barns utdanning – investerer vi i hele lokalsamfunnets fremtid. Likevel er det utfordringer. Millioner av mennesker nyter ikke godt av Indias imponerende vekst senere år. Mange steder mangler skoler, utdannede lærere og skolemateriell – så hvordan kan dagens barn uten drahjelp bli morgendagens lærere, leger og ingeniører?

Fadder?

Som fadder gir du et barn:

 • muligheten til å gå på skole
 • alt det trenger for å fullføre
 • sin utdanning
 • tett oppfølging- ekstraundervisning ved behov
 • helsetjenester og forsikring
 • du kan følge fadderbarnets utvikling via rapporter og bilder
 • du har rett til skattefradrag

Pandemien har ført til at mange har mistet jobben samtidig som prisen på mat og andre basisvarer har steget kraftig. Mange barn står i fare for å bli tatt ut av skolen, guttene må bidra til familiens inntekt og jentene må hjelpe til hjemme eller giftes bort. Som fadder i Indias Barn sikrer du skolegang til et barn, som er deres eneste mulighet for en fremtid med anstendig levekår.

Virksomheters rolle? Samfunnsansvar (CSR)

Forskning viser at utdanning er en av de mest effektive måtene å bekjempe vanskelige levevilkår. Ved å støtte utdanning, kan virksomheter bidra til å skape en bærekraftig fremtid ikke bare for den enkelte, men for hele samfunnet. Dette er ikke bare en filantropisk handling, men en strategisk investering i den globale økonomien og i den fremtidige arbeidsstyrken.

Ved å utøve samfunnsansvar på denne måten vil egen virksomhet i tillegg til å hjelpe en ung person …

 • styrke eget omdømme
 • bygge bedriftskultur
 • oppleve stolthet i bedriften
 • bli attraktiv for nye og eksisterende ansatte
 • nyte skattefordeler

Til slutt: Min hjertesak er Indias Barn – utdanning, med ekstra oppmerksomhet på jenter. Hva er din og virksomhetens hjertesak? Alternativer til utdanningsfondet er Landsbyutvikling, Barnefondet og Plastryddingsprosjektene. Finn din virksomhets gode sak og velg veldedighetsprosjekter i tråd med selskapets verdier.

Les også:

Les en e-bok

Les en e-bok. Vipps 200 kr til Indias Barn – Fondet for høyere utdanning

Photo 1: Faddertur feb. 2024

Photo 2: Freepik.com


DEL gjerne!