DEL gjerne!

Tross for at det er godt dokumentert at de fleste nyttårsforsett mislykkes, ønsker vi å forbedre oss selv og livene våre. Vi fortsetter å ha våre forsett og vi er ikke alene.

Skikken er mest vanlig i Vesten, men finnes over hele verden. De gamle babylonierne sies å ha vært de første menneskene med nyttårsforsetter for ca. 4000 år siden. De var også de første som feiret det nye året, lovet gudene å betale sine gjeld og returnere gjenstander de hadde lånt. I stedet for å gi løfter til gudene, gir de fleste løfter til seg selv.

Ifølge nyere forskning sier 45 prosent amerikanere at de har nyttårsforsett. Etter 30 dager er det kun 25% som fortsatt gir jernet, mens bare 8 prosent sier de når sine mål. Det dårlige resultatet stopper oss allikevel ikke fra å ha nyttårsforsett.

Vi har da tross alt 4000 års erfaring!

10 på topp nyttårsforsetter

I 2017 ble det gjennomført en undersøkelse blant 2000 personer i USA for å finne de mest populære nyttårsforsettene (og det er vel grunn til å anta at resultatet ville vært omtrent det samme i Norge).

  1. Spise sunnere – kosthold
  2. Trene mer
  3. Gå ned i vekt
  4. Spare mer og bruke mindre
  5. Lære en ny ferdighet eller hobby
  6. Slutte å røyke
  7. Lese mer
  8. Finne en annen jobb
  9. Drikke mindre alkohol
  10. Tilbringe mer tid med familie og venner

Andre interessante fakta om nyttårsforsett er …

Kvinner er opptatt av helse, mens menn ønsker å finne en ny jobb og drikke mindre. Å spare penger er blant 5 på topp, men også på topp 5 når det gjelder nyttårsforsetter vi mislykkes med. Over halvparten av respondentene hadde gitt opp før 31. januar.

Årsaken til at vi feiler med våre nyttårsforsett

Den dårlige nyheten er at vi kan miste troen på oss selv og egen evne til å lykkes dersom forsettene faller i fisk år etter år. Hvis vi har de samme forsettene i 5 år, og aldri har lykkes, hva får oss til å tro at det vil være annerledes i år? I så fall må vi lete etter årsaken til at nyttårsforsettene feiler og hva vi kan gjøre annerledes.

Her er de fire fellene vi går i:

1) Nyttårsforsettet – ikke spesifikke nok

-Jeg vil leve sunt, men når vi står overfor jubileet i mars, overtidsmaten i juni, og familieferien i juli forsvinner målet fra radaren.

TIPS! Jeg vil leve sunt er en god intensjon, men ikke et tydelig mål. Vær helt konkret på hva du ønsker å oppnå, skriv det ned, heng en lapp på kjøleskapet og fortell familie og venner om målet ditt og når det skal nås.

2)Nyttårsforsettet – urealistiskNytt år, nytt nyttårsforsett

-Jeg skal trene 5 ganger i uken. Ja vel? Du trente gjennomsnittlig to ganger i måneden i fjor. Urealistiske, svært ambisiøse mål er en rask måte å mislykkes på.

TIPS! Sett deg mål som er ambisiøse, men allikevel oppnåelige. I dette tilfellet er ukentlig trening mer realistisk enn 5 ganger i uken. Velger du et oppnåelig mål får du følelsen av å lykkes med på kjøpet.

3) Nyttårsforsett – basert på viljestyrke, ikke nye rutiner.

Vi sier: -Jeg vil gå mer, i stedet for å parkere bilen 15 minutter unna.

Vi sier: -Jeg vil legge meg tidligere, i stedet for å eliminere det som gjør at vi ikke sover (stillesitting, PC, mobil, TV).

Vi sier: -Jeg vil bruke mindre penger, i stedet for å lage en kostnadsoversikt og budsjett.

TIPS! Bestem deg for hva nyttårsforsettet betyr for dine daglige vaner og rutiner i praksis. Hva du faktisk skal gjøre.

4) Nyttårsforsett uten handlingsplan

Handlingsplanen som skal støtte målet eller nyttårsforsettet mangler. Med andre ord planen som skal beskrive hva du skal gjøre i dag, denne uken og neste. En plan består av aktiviteter som starter med et aktivt verb. Den beskriver hva handlingen går ut på og når den skal være utført. Eksempel: Gå tur i 30 minutter før jobb.

TIPS! Definer og skriv ned de viktigste aktivitetene for å realisere nyttårsforsettet og følg opp handlingsplanen. Oppsummer på slutten av dagen.

ooOOoo

På tross av denne pessimismen er det håp i hengende snøre. 8 prosent lykkes tross alt med sitt nyttårsforsett og i 2020 kan du være en av dem.

Selv har jeg ingen nye nyttårsforsetter for det nye året. Jeg skal bare fortsette med friskt mot med de jeg hadde i fjor, forfjor og årene før det.

Ønsker deg et Godt Nytt År

Berit

Kilde: history.com / inc.com

Last ned og les e-bøkene


DEL gjerne!