DEL gjerne!

Er KPIene i rute, i pluss, minus, avvikende eller knall rødeI august skal kvartals- og halvårsresultat presenteres. Bak mål? I så fall hva var hindringene på veien?

Er årsaken til de røde tallene eksterne – som plutselige svingninger i markedet, pandemi, krig e.l. – kan vi i det minste skylde på det. Det er tross alt lettere å stå skolerett for styret da.

Litt verre å forklare er manglende evne til å se rundt neste sving sammen med en syltynn kjøreplan.

Den dårlige nyheten er at vi ikke kan kan endre historien. Den kan pyntes på, men når tall er utgangspunktet er det ikke så lett. Den gode nyheten er at vi kan påvirke fremtiden; neste kvartal og kvartalene etter det. Trøsten får være læringen. –Ingen ting er så lærerikt som å gjøre feil, sier alle store lederguruer.

Fattig trøst når læringen svir i lommeboka.

Er du blant de heldige, er ikke et godt halvårsresultat uten for rekkevidde eller dekkene dine så flate etter første halvår at du må stenge butikken.

Selv om det er barnemat for mange er jeg selv fasinert av ‘leading & lagging indicators’. Eller bevisstheten om forskjellen mellom disse.

‘Leading indicators’ er KPIer der tiltakene man har besluttet påvirker og er kanskje til og med avgjørende for å nå et fremtidig mål.

‘Lagging indicators’ på den annen side er viktige for å få fakta på bordet, men alt de gjør er å beskrive en realitet. Det som er historisk er skrevet i sten og kan ikke lenger påvirkes. Finans- og regnskapsfolk elsker historiske data – det er jobben deres.

Jobben til daglig leder, strategidirektør og funksjonsledere er å utarbeide planer som påvirker resultatene frem i tid. Deres jobb er, sammen med sine medarbeidere, å mekke den planen som med størst sannsynlighet vil gi bra resultater i neste runde.

Key Performance Indicator – (KPI)

En ‘leading’ indikator er KPIer støttet av aktiviteter som påvirker resultatet eller målet (fremtid).

En ‘lagging’ indikator er KPIens løpende resultat (fortid).

Så hva kan gjøres for å sikre et godt kvartals- og halvårsresultat?

Leste du det jeg skrev ved inngangen til andre kvartal i år? Hvis ikke… her er noen tips for å lande neste kvartal uten riper i lakken og flate dekk. Kontroll på halvårsresultatet. Jobb smart de neste tre månedene.

Og når jeg først er i gang, deler jeg også denne: Skyt blink ved hjelp av mål

Lykke til med tredje kvartal, enten vi liker det eller ikke – starter kvartalet ubønnhørlig ….

1. juli.Halvårsresultat på stive hjul

God sommer!

SJEKK KURS/WORKSHOP FOR LEDERE:
Nå mål med effektiv målstyring

Les e-bøkene

E-bøker om Ledelse, kommunikasjon, jobb og karriere

Photo credit: Pixabay.com / Pexels.com


DEL gjerne!