DEL gjerne!

Ønsket om å forstå andre mennesker bedre i privatliv og jobb – som leder, kollega og kundeansvarlig var min største motivasjon for å sertifisere meg innen Jungiansk Type Index.

Lite tenkte jeg over at den største gevinsten skulle bli innsikten og forståelse av meg selv. Jeg skulle få mange aha-opplevelser og tanker som startet med -okay, nå forstår jeg hvorfor jeg ….

Jeg ble fasinert av konseptet at fire bokstaver kan oppsummere essensen av hva vi foretrekker dypt sett, så jeg bestemte meg for å sjekke om populariteten til Jungiansk Type Index var fortjent. Ja, jeg var skeptisk, men ble overrasket over hvor bra det stemte.

Jungiansk Type Index (JTI) er et verktøy som tar utgangspunkt i dine grunnleggende preferanser og er verken en personlighetstest eller en IQ-test. Verktøyet oppleves ufarlig i den forstand at det ikke finnes noen resultater som er bra eller dårlig. Kun hva du foretrekker dersom du kan velge fritt (uten å tekkes andres forventninger – sjefen, ektefellen etc.).

Dette utgangspunktet gjør at de fleste synes det er greit å dele resultatet med andre – noe som et viktig når man kjører JTI i et team.

Jeg fikk mange aha-opplevelser og tanker som startet med “okay, nå forstår jeg hvorfor jeg…”

Innholdet i JTI-rapporten etter at å ha svart online på 56 spørsmål tar for seg

 • dine sterke side
 • dine generelle egenskaper
 • til ettertanke
 • utviklingsområder
 • kommunikasjon
 • læringsstil
 • karrière
 • arbeidsstil
 • potensielle styrker
 • trivsel og suksess
 • arbeidsmiljø

JTI på jobben

Når du kjenner til dine preferanser kan du nærme deg jobben din på en måte som passer din stil. Det gjelder kommunikasjon, problemløsing, beslutninger og håndtering av stress. Kunnskap om egen type kan hjelpe deg å forstå kulturen på stedet du jobber bedre, utvikle nye ferdigheter, forstå din plass i teamet og takle forandringer på arbeidsplassen.

JTI for ledere

Dersom du er leder og kjenner din 4-bokstavs type kan det være nyttig i mange funksjoner og situasjoner på jobben. Det kan være:

 • generell ledelse
 • utvikling av egne lederegenskaper
 • konfliktløsning
 • coaching
 • endringsledelse

Ett eksempel på dette er når leder og medarbeider eller andre i nær relasjon har ulike profiler når det gjelder ekstroversjon eller introversjon. Ved å forstå den egentlige betydningen av din motsatte profil og hvordan du selv virker på andre, kan irritasjon og misforståelser lettere unngås.

JTI for selgere og konsulenter

Hvis du er selger eller som i mitt tilfelle konsulent – gir kunnskap om JTI et bedre utgangspunkt for å forstå hva kundene trenger, spesielt hvordan de foretrekker få informasjon om – og lære om produkter og tjenester. Hvordan den enkelte kunde foretrekker å samarbeide, kommunikasjonform og tar beslutninger.

– JTI-analysen treffer meg mitt i magen og det er helt utrolig hvor godt jeg kjenner meg selv igjen. Dersom jeg tar tak i utviklingsområdene vet jeg at jeg vil få en bedre hverdag. Nå har jeg fått en bevissthet på hva som er bra og hva som kan gjøres bedre. Både for meg selv og de rundt meg. – Leder

Les e-bøker om ledelse, retorikk eller jobb og karriere. Jeg sender deg på e-post mot at du vippser 100 kr til min hjertesak Indias Barn

 

E-bøker om HR, ledelse, kommunikasjon og mentoring

Photo credit: Pixabay.com

Photo: www.pixabay.com


DEL gjerne!