DEL gjerne!

Før du sjekker tabellen; tenk over ordet “krise”. Corona blir eksempelvis omtalt som krise, men er ikke en krise for alle. Pandemien får ulike konsekvenser for hver og en av oss. Noen blir rammet hardt. Andre ikke. Det er derfor med andakt jeg bruker ordet her.

Dersom du kjenner din JTI-profil kan du sjekke om du gjenkjenner beskrivelsen.

Ordet krise stammer fra det greske “krisis”, som kan oversettes med plutselig forandring, avgjørende vending eller skjebnesvangre forstyrrelser.

Introversjon JTI-profiler i kriserEkstroversjon JTI-profiler i kriser
INFJ - har en naturlig evne til å forutsi fremtidige hendelser, noe som ofte får dem til å føle seg mer forberedt på visse krisesituasjoner. Deres hovedfokus er trivselen til sine nærmeste, og sørger for at de blir ivaretatt i vanskelige situasjoner. Når ting blir skremmende og andre får panikk, gjør INFJ sannsynligvis det de kan for å sikre at de menneskene de bryr seg har det bra. De liker definitivt ikke å være i en krise, men de gjør det som må gjøres. Det er mer sannsynlig at de blir opprørte når de ikke får gjort noe for å hjelpe andre.ENFJ vil ofte gå rett i arbeidsmodus når en krise inntreffer og vil gjøre alt det som trengs for å få ting gjort. De vil ikke nøle med å ta initiativ, og presser seg selv for å ta vare på alt. En ENFJ kan bli ekstremt fokusert og drivende under en krisesituasjon, og er også den som mest sannsynlig vil ta seg av andre. Mens noen mennesker er livredde når ting går i en unntakstilstand, er en ENFJ helt klar over hva som skjer. De backer ikke ut - gir ikke opp - slik at en ENFJ er god å ha i en krise.
ISTP- forblir sannsynligvis rolige under en krise, og kan ha vanskelig for å ta det på alvor. De liker ikke å reagere følelsesmessig, og kan til og med virke for avslappede. Der andre mennesker skrubber med å få ting gjort, tar ISTP sannsynligvis grep for å løse situasjonen. De er absolutt ikke de som får panikk, og foretrekker å ta ting ett skritt av gangen. Det eneste negative med de fleste ISTP-er i en krise, er at de sannsynligvis vil vente til siste øyeblikk med å reagere på situasjonen.ESTP vil sannsynligvis være opptatt av forskning og forstå fakta under en krisesituasjon. De ønsker å forstå alt og deretter finne en måte å respondere på. Ingen panikk, men de liker heller ikke å være uforberedt. I stedet for å la situasjonen ta kontrollen, vil en ESTP gjøre det de kan og tar ansvar for sine handlinger. De kan generelt være litt uforsiktige, men er oppmerksomme under en krise.
ISTJ følger sannsynligvis alle aktuelle regler i en krise. De ønsker å få ting gjort, og nøler ikke med å handle. ISTJ-er er regelryttere og er naturlig flinke til å opprettholde en følelse av orden. De vil rolig finne ut hvordan de skal gjøre ting, og vil gjøre det de kan for å utføre dette på riktig måte. ISTJ-er skaper ikke panikk, og vil sannsynligvis prøve å holde seg i ro når ting blir alvorlig. De vil absolutt ta situasjonen på alvor, men det betyr ikke at de blir emosjonelle av den.ESTJ vil sannsynligvis handle og spille en lederrolle når ting blir alvorlig. Under en krise kan ESTJ være litt tøff og intens, men de prøver ganske enkelt å være effektive. De kan bli frustrerte hvis deres kjære ikke følger instruksjonene sine og vil prøve å presse for å få alt gjort. De foretrekker orden i omgivelsene sine, og hater når ting blir for rotete eller uklare. ESTJ vil definitivt ta krisesituasjonen på alvor, men de vil sannsynligvis ikke få panikk som mange andre mennesker.
ISFP vil sannsynligvis ønske å trekke seg inn i seg selv i en krisesituasjon, og liker ikke å være omgitt av engstelige mennesker. De kan bli opprørt av folkemengder og panikken rundt dem, og ønsker ganske enkelt å finne et trygt sted å slappe av. ISFP vil sikkert ta krisen på alvor, men de liker ikke å ha nervøs energi rundt seg. Hvis de ikke finner en måte å unnslippe kaoset, vil ISFP sannsynligvis vende seg innover og kanskje ikke engang reagere på omgivelsene i særlig grad.ESFP er avslappede mennesker, men kan ofte bli stresset i en krisesituasjon. Når alle rundt dem får panikk, vil ESFP bli bekymret for sikkerheten til seg selv og sine kjære. De ønsker ikke å være nervøse, men ofte blir ESFP fanget i dramaet rundt dem. Hvis det er folk som forteller dem at de burde være bekymret, vil ESFP sannsynligvis respondere på det. De kan til og med bli så engstelige at deres kjære trenger å finne en måte å roe dem ned på.
ISFJ kan bli litt engstelige under en krise, og gjør det de kan for å ta vare på sine kjære. De er naturlig bekymret, spesielt når det gjelder familien. De vil være sikre på at alle de elsker er trygge og ivaretatt, og sannsynligvis vil være pådrivere under en krise. ISFJ ønsker ikke å skape et panikkfylt miljø, men de vil være sikre på at alle er trygge. Dette kan føre til at de vil legge stor vekt på å være så forberedt som mulig.ESFJ er hovedsakelig opptatt på å ta vare på sine kjære og blir svært konsentrerte under en krise. De blir kanskje ikke nervøse med det første, men tar «action» når de innser alvorlighetsgraden av situasjonen. Det kan virke som de er i høyspenn, men får ting gjort og tar vare på alles behov. ESFJ er veldig fokuserte og er ikke redde for å kjøre på for å ta vare på sine kjære. En krise kan virke overveldende, de blir allikevel ikke redde – men preges av initiativ og fremdrift.
INTP kan ha det vanskelig med å ta en krisesituasjon på alvor, og venter til ting blir mer intense. De er naturlig tilbøyelige til å observere omgivelsene sine før de hopper. De foretrekker å observere hva som skjer, og trenger for å behandle informasjonen. INTP går ikke i panikkmodus, og misliker overreagering. De holder følelsene for seg selv, så selv om de er nervøse vil de fleste ikke kunne legge merke til det. INTP er absolutt i stand til å håndtere seg selv i en krise, hvis de faktisk bestemmer seg for å ta den på alvor.ENTP liker ikke å få panikk og ønsker ikke å eskalere en situasjon. De vil sannsynligvis forbli rolige under en krise, men kan bli overveldet inni seg. De er intelligente mennesker og foretrekker derfor å være bevisste på hva som skjer rundt dem. ENTP trives med å gjøre undersøkelser, og vil gjøre sitt beste for å forstå utfordringene. De har ofte en helende effekt på andre under en krise og vil at deres kjære føler seg trygge og beskyttet. ENTP kan selv under en krise forsøke å slå en vits om situasjonen og bruker humor som en mestringsmekanisme.
INTJ hater å være uforberedt og undersøker sannsynligvis i en krisesituasjon. De dukker ned og sluker all informasjonen de kan for å forstå nøyaktig hva som skjer. INTJ ønsker å være forberedt og misliker å kun lytte til andre mennesker. De vil finne ut den beste planen og den mest effektive måten å utføre den på. I løpet av en krise kan INTJ virke litt irritabel, og vil sannsynligvis ønske at alle rundt dem gir dem tid og rom til å finne ut av ting. De vil være sikre på at de svarer presist, og liker å være trygge på at de gjør de rette tingene.ENTJ får ikke panikk i en krise, men misliker å være uforberedt. De er ikke redde for å være strenge hvis det er det de trenger å gjøre for å ta vare på sine kjære. ENTJ kan være ganske beskyttende mennesker, og misliker hvis noen prøver å pushe dem rundt. De forstår at folk kan bi krevende i en krise, og er forberedt på deg. De vil sannsynligvis følge en plan og vil utføre den så effektivt som mulig. De vil gjøre det de kan for å ta vare på sine kjære, og er ikke redde for konfrontasjon hvis det er det de må.
INFP kan bli ganske engstelige i krise, spesielt hvis noen de stoler på sier at situasjonen er alvorlig. En INFP ønsker å ta situasjonen på alvor og er vil føle seg mislykket ved være for passiv. De vil sannsynligvis prøve å gjøre det de kan for å hjelpe, og vil spesielt gjøre det hvis deres kjære har det vanskelig. INFP ønsker å støtte når ting blir for stressende, og vil gjøre det de kan for å hjelpe. De liker absolutt ikke nødssituasjoner, og vil sannsynligvis ønske å isolere seg fra alle andre når noe skjer.ENFP blir sannsynligvis veldig irritert over panikken som følger rundt dem. Mens alle bekymrer seg, prøver ENFP trolig å holde seg i ro. De vil absolutt få ting gjort og vil være der for sine kjære når de sliter, de ser rett og slett ikke noen grunn til å få panikk. De foretrekker å være rolige i slike situasjoner, siden ENFP innser at det er den eneste måten å ta vare på hverandre på. De er omsorgsfulle mennesker og er enda mer medfølende under en krisesituasjon, men får ikke panikk.

Lyst til å lese flere artikler om JTI?

Hva er Jungiansk Type Index? Lynkurs i JTI; verktøyet for personlig utvikling
Slik ble jeg litt klokere med Jungiansk Type Index [ JTI ]

Om JTI

JTI er verdifullt i mange sammenhenger – ikke bare i kriser. Generelt hjelper verktøyet oss til å forstå likheter og forskjeller mellom oss selv og andre mennesker, hvorfor vi foretrekker noen oppgaver og arbeidsmåter framfor andre, hvorfor vi raskt “finner tonen” med noen mennesker, mens vi kan oppleve andre som vanskeligere å kommunisere med.
Jungianske Type Index (JTI) (basert på den sveitsiske psykologen C. G. Jungs lære om psykologiske typer) – som er et ikke-evaluerende psykologisk verktøy sier noe om hvordan mennesker kan være forskjellige, uten at dette innebærer noen sortering i “bra” eller “mindre bra”.

JTI er et nyttig verktøy for
karriereutvikling, samarbeid i team, lederutvikling, arbeidsmiljø, konflikter, personlig utvikling, yrkesvalg og læringsstil.

Les også de populære e-bøkene.

Photo credit: Pixabay.com / Adinavoicu


DEL gjerne!