DEL gjerne!

Alle kjenner julenissen, men vet du hvem han er? Du har sikkert en «nisse» eller to i livet ditt, men akkurat nå tenker jeg på han som kun dukker opp i julen og da har vi to å velge mellom; julenissen og fjøsnissen.

Fjøsnissen er han som sitter på låven «med sin julegrøt», han som ifølge Margrethe Munthe «nikker og smiler og er så glad», men er også “gammel og trist” – mens han nynner «de glemmer meg nok nå som sist og spiser grøten selv».
Det er ikke denne nissen jeg tenker på denne gangen, men den andre …
Jeg tenker på han som bor på Nordpolen alle dager unntatt juleaften, har sleder, reinsdyr og sekken full av gaver. Hva slags type er han? Jeg sendte han like godt et JTI-spørreskjema med 56 spørsmål for å få profilen hans og som den organiserte personen han er svarte han med en gang.

Dette ble nissens JTI-profil – og under får du begrunnelsen.

ISFJ

Introvert, Sansende, Følende, AvgJørende.

Overrasket over julenissens JTI-profil?

Hvem er nissen? Her er hans JTI-profil
Enkelt sagt: en ISFJ er reflektert, praktisk og menneskeorientert.

Her er de sterke sidene til ISFJ

  • han kjenner godt til fakta
  • han har god hukommelse for detaljer
  • han har blikk for hva som må gjøres
  • han vet hva som er viktig her og nå
  • han bruker sin erfaring for å løse problemet

Dette er viktige egenskaper for en vaskekte nisse.

Introvert (I)

Begrunnelse: Nissen har valgt å bo på Nordpolen et sted med nokså spredt bebyggelse. Der bor han med nissemor og nissebarna og koser seg i sitt gaveverksted. Når han dukker opp juleaften kommer han ofte gjennom pipa når alle sover for å levere gaver. Han vil ikke være sentrum for oppmerksomhet.
Han foretrekker å få gavelister fra barn i brev fremfor telefon og sosiale medier. Han leverer gaver én gang i året for da kan han reflektere resten av året. Han holder alle sine tanker til seg selv, prøver aldri å snakke til tross for alle mulighetene han har. Ho-ho.

Sansende (S)

Begrunnelse: Nissen holder orden på alle barns ønskelister. Han elsker jobben sin og har stålkontroll på alle detaljer uansett antall barn og gaver. Ole i Bergen får sin sparkesykkel og Emma i Asker sitt rullebrett. Han bommer aldri på hvilken dato han skal komme og kjører aldri feil med sleden sin selv om han ikke har GPS.

Følende (F)

Begrunnelse: Har du noen gang hørt om slemme barn som ikke fikk gave? Alle får, selv om foreldre ofte truer barna sine med “hvis du ikke er snill, kommer ikke nissen”. Nissen vil alltid forsøke å gjøre barn glade og setter lover, regler og barneoppdragelse til side. Nissen vet at det er vanskelig å rydde rommet når man er midt i et dataspill. Han svikter aldri og går til verdens ende om han må for å levere gaver. Han er optimistisk og generøs og alt hans overskudd samlet gjennom øvrige 364 dager bruker han på å hjelpe andre juleaften.

AvgJørelse (J)

Begrunnelse: Det sier seg nesten selv. Hvordan kan du levere gaver til barn over hele verden uten en plan? Nissen lager lister som han sjekker mange ganger og har alltid sortert gavene før levering. Har du noen gang hørt om et tilfelle der gavene gikk til feil familie? Hele året jobber han mot en frist. Han har en deadline og den tar han på dødsens alvor. Han er en velorganisert fyr som får alle smånissene til å gjøre sin del av jobben før han seler på reinsdyrene.

Til slutt

Jeg lovte å droppe nissens svake sider. Han er jo like “god og søt” som sin egen julegrøt. Kanskje banner jeg i kirken (og det er ikke bra i disse juletider), men jeg tar allikevel med litt – for selv ISFJ’ere har noe de kan tenke over.

  • De kan bli undervurdert på grunn av en noe stille og selvutslettende væremåte
  • De er kanskje ikke så fleksible som situasjonen eller andre krever
  • De kan være lite åpne for andre måter å gjøre ting på

Kan dette også gjelde nissen tro? Det kan godt være, men vi vil ha nissen i fred. Han vil vi ha akkurat slik han har vært – de siste hundre år.

Hva med en JTI-workshop for teamet? Les om fordeler, opplegg og tilbakemelding fra tidligere deltagere.

Julegave til deg selv? Jeg gir bort e-bøkene Ledelse på 60 minutterMedarbeidersamtalen på 60 minutterRetorikk på 60 minutter – Jobb og karriere på 60 minutterDu gir bare en gi en symbolsk sum til min hjertesak INDIAS BARN.
Jeg samarbeider med INDIAS BARN og håper at deling av kompetanse og erfaring gjennom disse e-bøkene kommer ungdom som ønsker utdannelse, men som ikke har økonomisk mulighet, til gode. Laster du ned og gir en symbolsk sum til gjengjeld er det win-win. Du får mange bra tips og barna får oppfylt en drøm.
Les mer om e-bøkene HER.

E-bøker om Ledelse, kommunikasjon, jobb og karriere

Lynkurs i JTI

Photo credit: Shutterstock.com


DEL gjerne!