DEL gjerne!

God Valentin!

Jeg måtte få et digitalt hjerte på sms for å huske at 14. februar er den magiske datoen der enkelte nyter fullkommen lykke, mens andre går i kjelleren skuffet og glemt.

Valentin. Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag feires med gaver eller oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til den utvalgte.

Det at jeg selv ikke husker selveste Valentin, må jo bety at jeg enten ikke er spesielt romantisk av natur eller har senskader fra korona-boblen.

Opprinnelsen til Valentin er elskende par og romantikk. Men selv om jeg personlig ikke har de villeste forventninger til denne dagen, kan vi jo la oss inspirere av tradisjonen?

For eksempel. Er det noe av Valentins tanker vi kan ta med oss på jobben? Ja, visst – bare les videre.

Navnet på dagen peker mot en helgen. Det er to helgener med navnet Valentinus som begge ble feiret 14. februar. Den ene var en romersk prest, den andre en biskop av Terni. Sistnevnte ble drept i Roma, men relikviene ble ført til Terni. Legendene om disse martyrene er svært vage. Det er ikke noe i de eldste fortellingene som kan settes i forbindelse med elskende par eller romantikk.

Dagen skal først ha blitt assosiert med romantisk kjærlighet i kretsen omkring den engelske dikteren Geoffrey Chaucer, som døde i 1400. Det kan ha sammenheng med en forestilling om at fuglenes paringssesong startet 14. februar. I diktet The Parliament of Fowles skriver Chaucer at fuglene søkte make på St. Valentins dag.

Men tilbake til nuet og jobben. På LinkedIn, ser vi bilder av jublende team; team på kontoret, i marka, på båttur og topptur. Hender i været, store smil. Virksomheter vil vise hele verden den unike kulturen, miljøet, lederskapet og “the big happy family” for å tiltrekke og beholde nye og gamle talenter.

Selv har jeg vært på Formel 1, VM i fotball, Svalbard og sust rundt i Glasgow og Berlin – med teamet. Fredagspils, ping-pong, skrittkonkurranser, økse- og melkespannkasting. Så ingen klager herfra.

Gøy? Absolutt – det er lite jeg ville unnvært, men det store spørsmålet er … er det her slaget står? Nei, jeg tror ikke det. Kan det være alle de såkalte grå hverdagene, mandag, tirsdag, …. som betyr noe i det lange løp?

Hvorfor ikke legge flere egg i den kurven; dvs. gjøre de mange grå hverdager mindre grå? Å nei, det det må ikke være “kle deg ut-dag” eller “klovnenese på jobben-dag”.

For å bruke ungdommens språk … vet du hvor hvor “sykt” lite det er som skal til for å løfte alle de vanlige dagene?

Jeg benytter Valentin-dagen som anledning til å komme med noen hint til inspirasjon.

Men hintene kan med hell også brukes de andre 364 dagene.

5 hint til Valentin på jobben

Valentin - 14. februar

1. Gå til jobben med glede og elsk jobben du gjør

Vis glede. Det er et valg. Som kollega skaper du god stemning og et godt miljø. En leder som kommer entusiastisk inn på kontoret enten det er fysisk eller digitalt – vil med større sannsynlighet lede teamet sitt til suksess.

2. Behandle mennesker du omgås godt

Noen får “blomster og sjokolade” på merkedager, men opplever å bli glemt resten av året. Man trenger ikke vente til 14. februar eller medarbeidersamtalen for å gi en kollega en klapp på skulderen. Mange kjenner få tegn til omsorg. Omsorg betyr å behandle kollegene dine bra hele året. Ikke bare nøkkelpersoner og de betydningsfulle.

3.Vær snill. Vær raus. Vis respekt.

Er du snill? Snill er en av de mest undervurderte av alle personlige egenskaper. Selv elsker jeg snille, rause mennesker. De som hjelper uten å ha en baktanke om «pay-back time». Det eneste ledere og medarbeidere med et ekte, ærlig og godt menneskesyn “risikerer” ved å være snill er å inspirere sine kolleger til gode resultater.

4. Vis at du er takknemlig

Mange jobber mye og hardt og resultatene de oppnår gjør at lederen ser bra ut. Få de også til å skinne. Det minste du kan gjøre er å vise teamet ditt hvor mye du setter pris på dem.

Skrive en melding, takke dem for det de gjør, spesielt de som går den ekstra mila. Takknemlighet skaper lojalitet. Ledere har et spesielt ansvar, men ikke alene. Vi kan alle si noe hyggelig til en i teamet. Det kan gjøre større forskjell enn du tror.

5. Lite som skal til

Det beste av alt? Det er mindre som skal til for å skape arbeidsglede, engasjement og inspirasjon enn vi tror. En prat, en gest, et ord. Ta noen “på fersken” i å gjøre noe bra. Si hva,som var bra. Si det i plenum.

Ikke et vondt ord om konfekt, blomster, hjerter og gaver 14. februar. Selv foretrekker jeg Valentin hele året, til tross for risikoen for at godsakene da kan bli spredt litt tynnere utover.

Ledelse på 60 minutter
-for nye og erfarne ledere

Medarbeidersamtalen på 60 minutter
-for nye og erfarne ledere

Jobb og karriere på 60 minutter
-til deg som søker jobb eller vil endre karriere

Retorikk på 60 minutter
– for deg som snakker til et publikum

Photo credit: Shutterstock / Freepng / Freepik


DEL gjerne!