DEL gjerne!

Kvinne, kjerring, kone, kjæreste. Kjært barn har mange navn. Ikke alle synonymer til ordet kvinne er like vakre som disse, men de ordene står ikke i ordbøkene – heldigvis.

Hvorfor blir egentlig kvinner gratulert med dagen 8. mars?

Kvinnedagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter og bygge opp støtte for allmenn stemmerett. Da hadde kvinnebevegelsen kjempet i over 30 år. Det er over 100 år siden og stemmeretten er som kjent for lengst i boks.

Selv tilhører jeg generasjon «babyboomer», det vil si født mellom 1946 og 1964. Var min mor, tanter, bestemødre og formødre forut for sin egen samtid – og kanskje i dag også – om de nå hadde vært i sitt livs virke? For meg fremsto de nemlig både frie og fremmelige.

Kanskje er det denne bakgrunnen som gjør at jeg blir så forundret over å bli gratulert med dagen 8. mars. At kvinner i kraft av å være nettopp kvinner mottar og tar oppmerksomhet over 100 år etter stemmerett?

Kanskje en kondolanse hadde vært mer på sin plass. For selv om mange av oss har lik lønn, er likestilte med menn – verken diskriminert eller fornedret – vet vi at det er langt fra virkeligheten til alle.

Det var først da jeg ble konfrontert med verden utenfor mine egen familie at jeg som ung voksen oppdaget at jeg –  i kraft av å være kvinne – hadde en ‘utfordring’. Da ble vi fortalt at kvinner ikke kunne kjøre bil, ta utdannelse eller ha en jobb av betydning.

Det provoserte meg

På 90-tallet ble jeg og et par kolleger spurt av administrerende direktør om å bidra i et initiativ for å få flere kvinner i lederstillinger. Ubalansen var den gangen overlegen og initiativet var betimelig.

Men når vi nå 25 år senere fortsatt ser lister over “Norges fremste teknologikvinner» og store fete avisoverskrifter når en kvinne blir toppleder eller sitter som fører i toppen av en byggekran jeg undrer  -Har vi ikke kommet at flekken?

Så kom #metoo

En tsunami av historier om sex, drugs, rock&roll, makt og misbruk og vi blåses et øyeblikk tilbake til steinalderen.

I vår siviliserte og moderne tid – i inn- og utland blir kvinner diskriminert og #meetoo’ed hver eneste dag. Det at unge skolejenter opplever nedsettende tilrop i skolegården, at det er utrygt å jogge i marka og gå alene hjem etter kino….

…det provoserer meg

Har kvinnesak og likestilling ikke kommet av flekken?

Jo da, det er mange lyspunkter og statistikken taler sitt tydelige språk. Allikevel lengter jeg etter den dagen det IKKE lenger er nødvendig med en egen dag for kvinner.

For det er først når en egen kvinnedag ikke lenger er nødvendig at mødre, bestemødre, døtre, søstre  – og menn – kan GRATULERES. – På ekte.

Les også

#MeToo? Slik opptrer ledere med baller!

Flere kjerringer bak rattet

God 8. mars

Les e-bøkene

Les ‘LEDELSE PÅ 60 MINUTTER’
Les ‘Smart medarbeider på 60 minutter’


DEL gjerne!