DEL gjerne!

Har jeg levd i en boble og bare vært heldig? Eller har jeg vært spesielt god til å velge mine ledere?

Sannsynligvis har jeg vært heldig for det er skremmende mange som forteller meg følgende: -Jeg forstår ikke lederen min. Den ene dagen møtes jeg med vennlighet, den neste med uforutsigbarhet.

Hvordan håndtere en leder som oppfører seg som dr. Jekyll og mr. Hyde?

Hvordan ta opp situasjonen når lederen er uforutsigbar

Det som gjør en Jekyll-and-Hyde-leder krevende, er at du aldri vet hvem av dem du møter. Er det vennen eller vampyren? Er du i tillegg den utvalgte skyteskiven, tror du at det er deg det er noe galt med. Sannsynligvis har det ingenting med deg å gjøre. Det betyr allikevel at du må være nøye med hvilke kamper du tar.

Humørsvingningene er vanligvis knyttet til et problem. Kanskje sa du noe som utløste det. Det å konkludere med at lederen er en idiot er fristende, men ikke særlig produktivt. Du skal ikke gå inn i psykolog-rollen, men er det noe det er verdt å lytte til? Lytt til hva som sies, ikke hvordan det sies.

Kast ikke bensin på bålet

Hvis sjefen angriper deg av grunner du ikke forstår, er det smart å ikke svare tilbake. Det vil bare forverre situasjonen og sannsynligvis kastes det bare mer bensin på bålet. I tillegg er faren stor for å si noe du vil angre senere. Dersom du ikke fikser å stå imot og merker at du er i ferd med å klikke – ta en luftetur til toalettet eller møterommet ved siden av for å samle deg. Ta det opp senere når ting har roet seg og alle er «avkjølt».

Er utbruddet til lederen personlig?

Alt dette betyr IKKE at du skal tåle hva som helst fra lederen din. Når det kommer til det punktet hvor det blir plagsomt og påvirker helse og prestasjoner må du ta et valg.

Er utbruddet personlig, kan det å vise forståelse faktisk nøytralisere raseriet. -Jeg var ikke oppmerksom på at du opplever meg …. Det beroliger og kommuniserer at du har lyttet og tatt det inn. Videre kan du si at du vet at det er travelt og mye som står på spill akkurat nå. Da viser du forståelse og bekrefter at lederen er under press.

Lederen forstår sannsynligvis ikke hvilken effekt et utbrudd har på andre og kan trenge hjelp til å få denne innsikten. Dette er ikke din oppgave. La det komme frem i form av tilbakemelding, varsel, evaluering eller medarbeiderundersøkelse og er ansvaret til HR og lederens leder.

7 tips for å håndtere en ustabil og uforutsigbar leder *)

  • Uttrykk for forståelse kan virke avvæpnende på en spent situasjon
  • Ta det ikke personlig. Sjefens utbrudd har sannsynligvis ikke noe med deg å gjøre.
  • Legg merke til om det er et mønster i adferden. Det kan hjelpe deg med å lage en plan for videre håndtering.
  • Tenk situasjon. Er lederen din eksempelvis et B-menneske – ta opp krevende temaer litt ut på dagen.
  • Ikke ta igjen. Å svare på beskyldninger vil bare forverre.
  • Ikke lid i stillhet. Dersom det fortsetter – ta det opp med HR.
  • Viser det seg at sjefen kronisk ustabil, finn en ny jobb (leder). Det går nemlig ikke over.

Det er ditt valg om du vil jobbe videre under denne lederen eller gå videre. Det finnes heldigvis mange gode ledere der ute som ikke hever stemmen, pekefingeren eller er uforutsigbare.

Når fordelene ved jobben din er mange og du av den grunn velger å bli, forsøk om du kan heve deg over hvordan ting blir sagt, men lytt til det som faktiske sies. Fjern deg mentalt og noen ganger fysisk fra situasjonen og vær rolig.

Hvordan du håndterer et utbrudd er situasjonsavhengig. Forsøk å tilgi en stabil leder som mister besinnelsen én gang. Det kan være utfordringer med helse, skilsmisse, sykdom i familien som ligger bak utblåsningen. Varsellampene bør imidlertid blinke rødt og fort dersom lederen er ubalansert og utidig som type.

*) Nancy Rothbard, Professor of Management at the Wharton School

Les også disse artiklene

7 gode grunner til å ønske seg en mentor

God ledelse er enkelt. Server god kaffe!

Er du den nye lederen? Spill kortene dine, men helst ikke “Idioten”

Photo credit: Fabrikasimf on Freepik / Feature photo – Bing AI generated


DEL gjerne!