DEL gjerne!

Hvordan beholde medarbeidere vi er avhengige av?

Har du tenkt gjennom hvilke medarbeidere som er avgjørende for at virksomheten og din enhet skal lykkes og nå resultater og mål? Du vet nok hvem de er, men satser kanskje på at de trives og blir i selskapet.

7 spørsmål du må stille for å beholde viktige medarbeidere

Ikke vent til de kommer til deg og sier opp jobben. Da er det nemlig for sent! Mang en leder har hoppet i stolen og startet forhandlingene.

Lønn, tittel, nye oppgaver? Det er fortsatt for sent, som regel. De har allerede «logget av» følelsesmessig og begynt å tenke på neste karrieresteg eller en annen arbeidsgiver.

Start en dialog tidlig med alle dine medarbeidere, men sov ikke i timen dersom du øyner et talent og viktig ressurs. For å beholde medarbeidere, skaff deg innsikt og perspektiver på den enkeltes jobbsituasjon for eventuelt å kunne forbedre arbeidsmiljø og tilrettelegge for målrettet kompetanse- og karriereutvikling.

God ledelse er enklere enn du tror; se, lytt, lær, tilrettelegg, støtt og følg opp. Selv medarbeidere som er utenfor din radar kan overraske deg når omstendighetene er tilrettelagt.

Ja, jeg vet. Ingen er uunnværlige. Det har historien og menneskeheten millioner av eksempler på. Allikevel; det er surt og dyrt når personer som er viktige for kulturen, miljøet og resultatene stikker. I verste fall kan det bremse farten en periode.

Her er tips til en samtale med en medarbeider du vil beholde eller en du ikke har oppdaget enda.

7 spørsmål som avdekker medarbeiders ferdigheter, motivasjon og engasjement

 1. Hva motiverer, hvilken del av jobben liker du best?
 2. Hvilke oppgaver opplever du som mest interessante?
 3. Hvilke prestasjoner er du stolt av?
 4. Hvilke oppgaver ser du frem til?
 5. Hva trenger du av meg som leder og ny kompetanse for å nå dine mål
 6. Føler du at du får utnyttet potensialet ditt?
 7. Hva er viktig for deg for å føle deg verdsatt?

Fordelen er at du som leder kan tilby nye muligheter og bruke medarbeidernes styrke og kunnskap til glede for virksomheten, prosjektet eller teamet. Kanskje oppdager du at medarbeideren har ferdigheter som du ikke var klar over?

Personlig motivasjon og engasjement øker for de fleste når vi får muligheter til å utnytte potensialet og styrkene våre.

Gi tilbakemeldinger ofte og konstruktivt og ros gjerne i plenum. Fortell medarbeideren hva som er bra og hvorfor. Ordene «flott, fint, bra» er hyggelig, men si noe mer slik at vedkommende forstår helt konkret hva som er bra og hvorfor.

Det medarbeideren kan forbedre og utvikle seg på, tar du under fire øyne – helst der og da. Forbedring og utvikling er også vesentlig i medarbeidersamtalen, status-samtalen eller utviklingssamtalen.

Så min oppfordring til deg er, behold dine beste medarbeidere ved å avtale en prat – være interessert, stille åpne spørsmål, lytte og stille oppfølgingsspørsmål. Det er magi i gode samtaler.

LES EN E-BOK

E-bøker om HR, ledelse, kommunikasjon og mentoring

Bli med på en win-win! Les en e-bok. Du får mange gode tips og barn får støtte til utdanning gjennom “Fondet for høyere utdanning” hos fadderorganisasjonen Indias Barn. E-bøkene er allerede lest av flere tusen personer. Du mottar boken raskt på e-post.

Skriv hvilken e-bok du ønsker og vipps 200 kr – beløpet går i sin helhet til min hjertesak, Indias Barn som jeg samarbeider med.

Dette setter vi utrolig stor pris på! Og som mangeårig leder kan jeg skrive under på at disse e-bøkene er både nyttige og lettfattelige. Virkelig en god deal – for alle parter.

Utdanning er grunnsteinen i Indias Barns utviklingsarbeid. Gjennom å investere i utdanning av indiske barn og ungdommer ønsker vi å bidra til FNs tusenårsmål og sikre langsiktig, bærekraftig utvikling.

Indias Barn.

  BETAL 200 KR TIL INDIAS BARN SLIK:

  VIPPS: Trykk Send og søk Indias Barn/114021
  BANKKONTO: 7874.06.23582

  Når beløpet er overført, fyll inn skjemaet under og klikk SEND INN

  Du mottar e-boken/e-bøkene på mail i løpet av kort tid

  Ditt fornavn Ditt etternavn
  Din e-post
  Oppgi hvilke(n) e-bok du ønsker tilsendt

  Ja, send meg tips og råd om Ledelse/HR/kommunikasjon (maks.en e-post per mnd). Din informasjon blir ikke delt.

  https://www.ledernytt.no/tre-trinn-for-aa-beholde-medarbeiderne-dine.6562250-112537.html


  DEL gjerne!