DEL gjerne!

Resirkulering betyr “å bruke materialer til å produsere nye varer eller ressurser”. Ved resirkulering hindrer man avfallet fra å hope seg opp på søppelfyllinger eller å bli brent. Det resirkulerte materialet er dessuten en ressurs som kan utnyttes.

Hva i villeste vesten har dette med deg (eller meg) å gjøre?

Har du noen gang kjent på behovet for å fornye deg selv? Frem til 45 år + holder det lenge med å ta små steg, lære litt mer om det du kan allerede, eller gå løs på et nytt fagfelt. Men senere (kanskje også før) vil det handle om noe mer. Et veiskille, en skilsmisse, en livskrise eller unnslippe en vegg som har kommet faretruende nær.

Hvis du ikke kjenner deg igjen i dette, kan andre livshendelser trigge noe; dine barn flytter hjemmefra, dine foreldre går bort. Begge livshendelser forbundet med sorg. Eller ikke fullt så dramatisk – kan det ganske enkelt handle om et genuint ønske om fornyelse.

Uansett årsak – se på det som ditt gylne vindu og mulighet for fornying og resirkulering.

Start med å tenke gjennom hva jobben (relasjonen) gir deg av glede, fellesskap og verdsettelse og si det høyt. Først til deg selv – deretter til dine omgivelser. Hvis det ikke nytter og det betyr at du må gå et annet sted, så er det akkurat det du må.

Ja, det krever mot, krefter og risiko – men kanskje er det akkurat nå du kan definere din fremtid med deg selv i sentrum? Det betyr ikke at du skal bli egoistisk og selvsentrert, din drøm kan nettopp inkludere og hjelpe andre som trenger deg – din kompetanse og livserfaring.

Står du ved et veiskille? Resirkuler deg selv!

Kan vi benytte noen av de samme virkemidlene, når vi skal ommøblere egne liv, som vi benytter i arbeidslivet?

Hva er din drøm (visjon), og har du definert dine personlige verdier?

Hvis ikke er det på tide med en bunn ærlig workshop med deg selv, der du meisler ut noen hovedområder som din rettesnor.

I din egen private workshop kan du oppdage at du har et behov som ikke ville vært så lett å innrømme i plenum, men som allikevel er viktig og vesentlig for en ny start.

Når dine personlige verdier er på plass, utarbeid mål av den SMARTe sorten, bryt målene opp i handlingsplan og utviklingsplan. Hva må du gjøre, avlære eller lære på nytt? Kan den gamle kunnskapen og erfaringen benyttes i en ny sammenheng?

5 tips ved et veiskille og resirkulering

  1. Rydd i skuffer og skap
    “Eksternt kaos skaper internt kaos” eller var det omvendt? “Internt kaos skaper eksternt kaos?” Orden gir ro og mange har for mange ting. Kvitt deg med det som ikke lenger er en del av ditt nye liv. Gamle minner gis til dem de tilhører. Minimaliser, kast, gi bort og rydd. Rot stjeler fokus, energi og tid.
  2. Inspirer deg selv
    Tenk stort og tenk tilbake, husker du hva du elsket som barn? Bli den du ønsket å være. Vær en dørvakt for negative tanker og bekymringer og kast dem på dør når de dukker opp. Dersom du ikke kontrollerer tankene, vil de kontrollere deg. Ikke lett, men også her gjelder det gamle ordtaket “øvelse gjør mester”. Faktisk.
  3. Prøv noe nytt – gjør nye ting. Mange mennesker opplever ikke det beste i livet fordi de er redd for å prøve noe nytt. De holder fast i det de vet, selv om det de vet er ikke bra for dem. Kom deg ut av komfortsonen og bestem deg for å prøve eller lære ting som vil utvikle deg, styrke og forbedre.
  4. Ikke tenk på om det gagner deg. Stopp kalkuleringen og det taktiske når du bygger nettverk. Det kan være akkurat den personen eller den situasjonen du forventer minst av – som kan gi ny inspirasjon, ideer, muligheter og glede.
  5. Redefinere, resirkulere. Den neste ferien er kanskje ikke langt unna. De store høytidene og ferier er tiden for å kope, måpe, meditere og reflektere. Ditt liv er ditt – også valgene du tar. Fortsette som før, justere, forbedre eller gå helt nye veier?

For deg som går helt ny veier; pass på at du gjør det i god tid før du blir definert som farlig avfall; – “som selv i små mengder kan forårsake skade på mennesker, dyr og natur”.

Alternativet er så mye hyggeligere.


For deg som vurderer ny jobb anbefaler jeg e-boken Jobb og karriere på 60 minutter. Den er full av konkrete og nyttige råd du kan ta i bruk med en gang. E-boken lastes fritt ned mot en symbolsk sum til Indias Barn. Les mer om det HER eller klikk på knappen under.

Photo credit:

Andrewdobell.deviantart.com

Pixabay.com


DEL gjerne!