DEL gjerne!

De smiler fra en strand på Bali, deler bilder av flyplasser, samlinger og kunder med braksuksess.

De sier at nøkkelen til å lykkes er en blogg, følgere på Instagram, annonser, klikk og hjerter. De lever av prinsippet “den første sprøyten er gratis”. Kunden får et kostnadsfritt webinar, agnet er to-tre tips. Biter du på kroken er prisen et kostbart kurs.

Og ja, noen lykkes. Dette fungerer. For de få.

Noen få fikk det til. De var tidlig ute, gikk selv på kurs hos amerikGründeranske guruer, ble rå på salg og kommunikasjon. I dag florerer slike kurs på Facebook og Instagram igangsatt av guruenes elever.

Elever som ble solgt inn på drømmen om å drive business fra en strand i Thailand, Spania eller Vietnam. En solstrand der onlineforretningen går av seg selv. Pengene renner inn. I pressen lar vi oss forføre av artikler som «Hun sa opp sin toppstilling og ble millionær fra en strand på Bali».

Sannheten er; disse menneskene er rådyktige og jeg beundrer deres evne til å se et tidsvindu og muligheter, men hvor enkelt er det egentlig?

Besnærende. Hvem ønsker ikke en lettjente penger, frihet, sol og sommer, men er det så enkelt som det gis inntrykk av?

Det å lykkes med egen business krever hardt arbeid, kunnskap og utholdenhet. Det er å leve med risiko, usikkerhet, opp- og nedturer. Uansett mål og metode.

3 av 4 foretak er borte etter 5 år

Til deg som (selv etter å ha lest dette) fortsatt vil være din egen sjef, ha frihet, god økonomi og gøy på jobben – deler jeg egen erfaring.

Jeg sa opp en stilling mange ville gitt mye for. Vice President Marketing og del av en ledergruppe. Det å gå fra en slik jobb er galskap, vil du kanskje si.  Det å gå fra en slik jobb når man er over middagshøyden – er kriminelt. Men jeg ville videre. Jeg ville oppleve noe annet og nytt – folk, miljøer, jeg ville lære, utfordre, inspirere og bli inspirert. Bestemme selv. Styre egen kalender og innkurv.

Svaret ble eget selskap, men for meg personlig var IKKE veien til målet 50 000 følgere på Instagram. Ei heller en blogg selv om jeg har skrevet artikler i snart 10 år, men forstår at det kan være svaret for andre.

Jeg valgte det tradisjonelle – de fysiske møtene. Leve av å dele kunnskap og erfaring som konsulent, rådgiver eller mentor. Ikke ansette egne folk, bygge et imperium, ei heller tilbringe resten av livet på en strand på Bali.

Er du som meg les videre.

Eget selskap? Mine 7 råd for å lykkes.

  1. Sørg for å ha et økonomisk «buffer» eller en partner som kan og vil støtte deg en periode
  2. Ha et kundegrunnlag – min. 3-4 kunder som er positive til å kjøpe dine tjenester / produkter
  3. Bygg og bruk nettverket ditt. Vær raus – ikke bare når du selv trenger det
  4. Jobb hardt, vær sympatisk, skap tillit, vær dyktig og forutsigbar
  5. Be om framsnakking eller anbefalinger av fornøyde kunder og nøkkelpersoner
  6. Skaff deg allianser, sparringspartnere og mentorer. Få råd og hjelp fra andre mer erfarne
  7. Vær oppdatert, lær og tilegn deg kunnskap fortløpende. Vær relevant for kundene dine. Ta deg betalt.

Det er selvfølgelig mer. En businessplan, kartlegging av markedet, målgruppe etc. investorer.

Alt avhenger av ambisjonene.

Rådene kan brukes enten din business er online eller ikke. Men la deg ikke forføre eller lure. Det er ingen “quick fix” til rikdom og frihet (med mindre du er født eller gift rik). Det å lykkes er hardt arbeid gjerne kombinert med en god plan og kloke valg.

E-bøkene om Ledelse, kommunikasjon og medarbeiderskap
Les mer om e-bøkene HER

DEL gjerne!